mobile

mobile

Comitetul Executiv

Raport privind activitatea Bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul

Dragi locuitori ai Găgăuziei! 

Astăzi este un moment emoționant și responsabil pentru mine și întreaga noastră echipă din Comitetul Executiv!

Exact un an în urmă, eu în calitate de Bașcan, am depus jurământul să slujesc cu fidelitate poporul Găgăuziei și să-mi îndeplinesc cu bună credință înaltele responsabilități care mi-au fost încredințate. 
Echipa noastră a venit cu un program ambițios de dezvoltare socio-economică „Găgăuzia – tărâm al viselor”. Și astăzi pot spune cu mândrie că într-o perioadă atât de scurtă, ne-am îndeplinit cu adevărat multe obligații electorale.

O familie în care există unitate internă și înțelegere reciprocă este puternică și tare. În marea noastră familie găgăuză există o astfel de înțelegere reciprocă. Ramurile executive și legislative ale puterii în autonomie au reușit să construiască un dialog deschis și de încredere. 


Iar toate problemele care apar noi rezolvăm prin dialog și căutarea compromisurilor. Sunt recunoscătoare președintelui Adunării Populare, Dmitri Constantinov, prezidiului și întregului corp de deputați pentru cooperarea constructivă și munca fructuoasă în interesul tuturor locuitorilor autonomiei noastre. 

Doar unitatea noastră internă a făcut posibilă rezistența presiunii fără precedent pe care autoritățile centrale au exercitat-o asupra noastră tot acest timp. 

Cu regret, partidul de guvernământ din Moldova a stabilit astăzi un curs pentru lichidarea și strangularea financiară a autonomiei. Anul trecut, fracțiunea PAS a adoptat, iar președintele Sandu a semnat amendamente la Codul Fiscal, care au redus cu un sfert partea de venituri a bugetului autonomiei. 

Datorită unei poziții unite și acțiunilor dezvoltate în comun, am obținut anularea acestor amendamente discriminatorii în Curtea Constituțională și am restabilit echitatea în distribuirea fondurilor bugetare. 
Autoritățile centrale au făcut tot ce e posibil pentru a izola autonomia găgăuză și a ne întrerupe contactele cu partenerii externi de dezvoltare. 

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat insistent misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău să nu contacteze cu autoritățile găgăuze legitime. 

În pofida blocadei de politică externă, am construit contacte directe cu conducerea de vârf a Republicii Turcia. Deja în septembrie, am avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan. În cadrul acestei întâlniri, domnul Fidan și-a exprimat asigurări că partea turcă va continua să ofere sprijin complet și constant Găgăuziei și nu va permite încălcarea drepturilor fraternului poporului găgăuz. 

Zece luni mai târziu, cred că putem spune deja că această întâlnire și-a jucat rolul istoric. Exact sprijinul autorităților din Turcia a răcit „capetele fierbinți” din Chișinău și le-a forțat să abandoneze planurile radicale referitor la conducerea Găgăuziei și întreaga autonomie. 

Tot acest timp, noi am lucrat activ în cadrul platformelor de renume ale lumii turcești - inclusiv la ședințele Consiliului Administrativ al Uniunii Municipalităților din Lumea Turcă și Congresului Consiliului Mondial de Afaceri Turc, și, de asemenea, am consolidat legăturile socio-culturale și economice cu Turcia. 

La un nivel complet nou, am reușit să ducem relațiile cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă. Pentru prima dată în toată istoria funcționării autonomiei, a avut loc întâlnirea personală între bașcanul Găgăuziei și președintele Federației Ruse. 
Datorită întâlnirilor personale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, am deblocat exporturile către piața rusă pentru producătorii agricoli din Găgăuzia. În colaborare cu Casa Comercială, fructele găgăuze, precum: cireșe, vișine, prune, caise, piersici, mere, struguri de masă - au revenit pe rafturile lanțurilor de retail rusești.

Vom ajuta fermierii noștri să construiască noi lanțuri de aprovizionare și să intre în marile lanțuri de retail pe teritoriul Federației Ruse.  

Lucrăm mult cu departamentele federale ale Federației Ruse pentru ca vinurile găgăuze să nu fie supuse taxelor de import. 

Revenirea pe piața tradițională oferă producătorilor noștri încredere în viitor și creează stimulente puternice pentru a investi în plantarea de noi livezi, construirea sistemelor de irigare, achiziționarea depozitelor frigorifice, instalații de procesare și echipamente noi. Pentru Găgăuzia, aceasta fiind o creștere a veniturilor bugetare sub formă de taxe și noi locuri de muncă. 

Întărirea legăturilor economice cu Federația Rusă va aduce beneficii semnificative Găgăuziei, promovând dezvoltarea afacerilor locale, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea bunăstării locuitorilor noștri.

Un alt aspect important al cooperării noastre este consolidarea legăturilor interregionale. În cadrul Forumului tineretului de la Soci, am semnat un acord de parteneriat cu una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Rusiei - Ținutul Krasnodar. 

Acordul prevede un parteneriat strâns în domeniul economic și umanitar. Aș dori să subliniez, faptul că acordurile încheiate sunt deja puse în aplicare. La invitația guvernatorului Ținutului Krasnodar, Veniamin Kondratiev, copiii noștri au avut posibilitate să se relaxeze în stațiunile de pe litoral din Kuban. 

În cadrul Forumului Economic Internațional de la St. Petersburg, am avut o întâlnire cu guvernatorul St. Petersburgului, Alexandru Beglov; regiunile noastre sunt, de asemenea, legate de o lungă istorie de prietenie. La invitația personală a guvernatorului, 13 absolvenți din Găgăuzia au participat la sărbătoarea grandioasă “Scarlet Sails”. Iar renumitul nostru ansamblu „Duz-Ava” a participat la prestigiosul festival „Dobrovidenie”.  

Pe marginea Forumului Economic Internațional de la St. Petersburg ne-am întâlnit cu un bun prieten al Găgăuziei - șeful statului Tatarstan, Rustam Minnikhanov. Am convenit că vom vizita această regiune apropiată nouă în curând, pentru a stabili un parteneriat în domeniul economic și umanitar mai strâns.

De asemenea, am avut întâlniri fructuoase cu conducerea Ciuvașia, regiunile Sverdlovsk, Astrakhan și Penza și șeful Rossotrudnichestvo Evgheni Primacov. Și la fiecare întâlnire am simțit o dorință sinceră de a extinde și întări legăturile de prietenie cu autonomia găgăuză. 

Datorită partenerilor noștri din Rusia, am putut să îndeplinim una dintre promisiunile mele electorale cheie și am început să plătim indemnizații lunare pensionarilor și angajaților noștri din sectorul bugetar în valoare de 2000 de lei.

Vă amintiți că în noiembrie am deschis un cont în cadrul Direcției Generale de Sănătate și Protecției Sociale, unde filantropii au transferat fonduri pentru a plăti indemnizații. Cu toate acestea, autoritățile centrale au înghețat imediat și de fapt au furat aceste fonduri. 

Prin urmare, împreună cu partenerii noștri - banca rusă “Promsvyazbank”, am găsit o altă soluție - deschiderea la distanță a cardurilor rusești “Mir” pentru locuitorii autonomiei. Din luna mai până în iulie, beneficiarii programului au primit deja trei plăți lunare. Astăzi, peste 30 de mii de oameni primesc plăți suplimentare garantate în cadrul acestui program, iar numărul lor crește în fiecare zi. 

Și aici îmi exprim din nou recunoștința față de filantropii noștri și președintele Consiliului de administrație al “Promsvyazbank”, Piotr Fradcov. Nu poate fi supraestimată semnificația acestui sprijin pentru locuitorii autonomiei, în special pentru cei aflați într-o situație vulnerabilă. Aceste indemnizații ajută oamenii noștri să supraviețuiască. Nu este un secret pentru nimeni că salariile profesorilor și educatorilor noștri abia depășesc 6000 de lei, iar personalul tehnic al școlilor și grădinițelor primește de două ori mai puțin. 

Vreau să asigur toți beneficiarii programului.

Stimați profesori, educatori, dădace și lucrători tehnici!
Dragii noștri bunici!

Nu credeți zvonurilor și speculațiilor false. Programul nostru social tocmai capătă avânt și plățile indemnizațiilor vor fi în mod regular. Știm cât de greu vă este viața când prețurile la alimente și utilități cresc constant, iar autoritățile centrale refuză să vă majoreze salariile și pensiile. 

Căutăm și alte oportunități de a vă sprijini în această perioadă dificilă.

În timpul campaniei electorale a Bașcanului, echipa noastră a mers în fiecare localitate și s-a întâlnit cu locuitorii fiecărei străzi din orașele și satele noastre.

Și la fiecare întâlnire, locuitorii s-au plâns de lipsa drumurilor și a trotuarelor de calitate. Eu însumi am crescut în sat și îmi amintesc foarte bine cum a fost să mergi la școală după ploaie pe un drum de pământ spălat și stricat.  

Îmi amintesc cât de des ambulanțele se blocau în teren impracticabil, plin cu noroi și nu puteau sosi la timp la apel. Până acum, medicii noștri au fost nevoiți deseori să părăsească transportul și să meargă până la genunchi în noroi la pacient, pierzând minute prețioase. 

Chiar a doua zi după depunerea jurământului, am început un program de amploare de construire a drumurilor și trotuarelor în satele noastre. Voi numi pe scurt aceste proiecte:

În comuna Congazcicul de Sus a fost construit un drum asfaltat de 2 kilometri lungime de-a lungul străzii Mira, precum și 700 de metri de drum asfaltat de-a lungul străzii Molodejnaia. Tot aici drumul de-a lungul străzii Cotovscogo a fost așezat cu pavaj; 

În comuna Svetlîi drumul de-a lungul străzilor Molodejnaia și Gorchii a fost așezat cu pavaj cu o lungime de 600 de metri;

În satul Baurci a fost construit un drum asfaltat de 550 de metri lungime de-a lungul străzii Carl Marx și a fost montată o parcare. Tot aici au pus asfalt pe șosea și pe podul de-a lungul străzii Serghei Lazo, de 500 de metri lungime; 

În satul Chiriet-Lunga a fost asfaltată o porțiune de drum de 400 de metri lungime de-a lungul străzii Gagarin și au fost montate borduri;

În satul Gaidar, de-a lungul străzii Școlinaia a fost construit un drum asfaltat de 400 de metri lungime. S-a așezat asfalt în partea de sud a str. Lenin, de 600 de metri lungime, s-au construit alți 600 de metri de asfalt și un kilometru de trotuare în partea de nord a str. Lenin;

În satul Congaz, un drum de-a lungul străzii Miciurina, de 2 kilometri și 300 de metri lungime, a fost asfaltat, aceasta este cea mai mare investiție în infrastructura localității în ultimii 30 de ani; 

În satul Joltai a fost asfaltată o porțiune de drum de un kilometru și un pod care leagă cele două părți ale satului;

În satul Cotovscoe, a fost așezat asfalt pe o porțiune de 1 kilometru și a fost construit un trotuar de 550 de metri lungime. 

În satul Budgeac, strada Timireazeva a fost așezată cu pavaj, lungimea secțiunii este de 420 de metri, strada Chișinevscaia, a fost renovată cu pavaj de 800 de metri lungime, și drumul de-a lungul străzii Gastello a fost așezat cu pavaj.

În satul Etulia, de-a lungul străzii principale a fost construit un trotuar lung de 650 de metri și a fost instalat un frumos obiect de artă în formă de inimă – simbolul nostru al valorilor tradiționale ale familiei. 
În satul Chiselia Rusă, a fost asfaltată o porțiune de drum de-a lungul străzii Pobeda de 2 kilometri și 600 de metri lungime.

În satul Beșghioz, de-a lungul străzii Lenin a fost asfaltat drumul și a fost reparat podul.

Lungimea totală a drumurilor pe care echipa noastră a construit folosind fonduri extrabugetare cu sprijinul filantropilor depășește 50 de kilometri. Sunt drumuri moderne, de înaltă calitate, realizate sub formă de pavaj asfaltat sau pavaj așezat – aceste drumuri vor servi locuitorii din Găgăuzia noastră încă multe decenii. 

Ţin să subliniez că, că aceste lucrări nu le-am realizat cu bani din bugetul nostru găgăuz. Construcția de drumuri pe scară largă a fost finanțată de partenerii și filantropii noștri ruși. 

În această listă merită să fie menționat și centrul socio-cultural din satul Dezghingea, unde, datorită ajutorului filantropilor, au fost înlocuite ferestrele și a fost reparată fațada. 

Iar în centrul satului Ferapontievca am creat o nouă atracție - am înființat un parc de recreere, am construit un teren de joacă, o fântână, am amenajat paturi de flori verzi și am instalat foișoare. 

Separat, aș dori să mă opresc asupra unui alt proiect important de infrastructură, pe care l-am implementat și cu sprijinul filantropilor noștri.

La cererea locuitorilor din satele noastre, am construit 23 de terenuri de sport pentru copii, astfel încât copiii și adolescenții noștri să poată să se relaxeze și să se dezvolte într-un mediu confortabil și sigur. Credem că aceste investiții în viitorul regiunii noastre vor da roade, copiii noștri trebuie să crească sănătoși și fericiți. 

Prieteni, astăzi vă prezint acest raport la locul unde aproape s-a finalizat construcția primului parc de distracții GagauziyaLand din Găgăuzia și tot sudul Moldovei. 

Din ziua în care am pus prima piatră aici toamna trecută, autoritățile centrale au depus toate eforturile pentru a perturba realizarea proiectului. 

Deschiderea acestui parc a fost programată pentru 1 iunie. Din păcate, datele au trebuit să fie schimbate din cauza obstacolelor impuse constructorilor de către autoritățile centrale. 
Raidurile constante ale poliției, Supravegherii tehnice, Serviciului fiscal cu cereri absolut nefondate de a opri munca au devenit deja o rutină. 

Și recent Serviciul vamal s-a alăturat acestei persecuții. Din cauza unor pretexte exagerate, procedura de vămuire a echipamentelor, fără de care este imposibilă deschiderea primului parc de distracții din sudul țării, este amânată. 

Și doar sprijinul activ al tuturor locuitorilor autonomiei, adunarea în masă a peste 25 de mii de semnături în apărarea GagauziyaLand, mitinguri și proteste constante au ajutat la apărarea acestui proiect național. 

Deschidere oficială a GagauziyaLand va avea loc curând. Acesta va fi un eveniment cu adevărat grandios și strălucitor și eu vă invit pe toți să faceți parte a acestui eveniment de neuitat! 

În a doua jumătate a anului 2023 și în prima jumătate a anului 2024, echipa noastră a asigurat stabilitatea tuturor proceselor bugetare și financiare din autonomie.

La finele anului trecut, bugetul UTA Găgăuzia a primit peste 1 miliard 600 milioane lei, ceea ce cu 265 milioane lei mai mult decât în perioada precedentă. Partea de cheltuieli din buget a fost executată în valoare de 1 miliard 600 milioane lei, ceea ce cu 279 milioane lei mai mult decât în perioada precedentă.

În pofida situației economice dificile din țară și a încercărilor autorităților centrale de a reduce veniturile bugetare, am reușit să menținem toate programele sociale și economice.  

Tot acest timp, a continuat finanțarea indemnizațiilor la nașterea copilului, scutire integrală de plată părinților pentru întreținerea copiilor în instituțiile preșcolare, s-au oferit mese gratuite pentru elevi, au fost efectuate plăți de granturi educaționale și au fost implementate alte programe importante. 

Voi da doar câteva cifre orientative.

Din Fondul de Asistență Socială pentru Populație, 1 271 de beneficiari au primit ajutor unic în valoare de 2 milioane 426 mii lei.

Din Fondul de Susținere a Copiilor, care au nevoie de servicii medicale speciale a fost finanțat tratamentul a trei copii în sumă de 639 mii lei.

100%, adică peste 15 700 de elevi, primesc mese calde în timpul procesului de învățământ. 

100% de scutirea de plată părinților pentru mesele copiilor din instituțiile de învățământ preșcolar. 

Aproximativ 20 de milioane de lei au fost plătiți familiilor elevilor pentru pregătirea noului an școlar.

746 de familii din autonomie au primit indemnizaţii la naşterea copiilor în valoare de 9 milioane 436 mii lei.

119 copii din autonomie au beneficiat de granturi educaționale; după primirea diplomelor, se vor întoarce acasă și se vor angaja conform specialității alese.

Peste 20 de mii de locuitori au primit ajutor financiar pentru atenuarea consecințelor crizei energetice, în valoare totală de peste 39 de milioane de lei.

Au fost plătite compensații specifice pentru 215 veterani ai forțelor de securitate ale Republicii Găgăuze și 317 veterani ai operațiunilor militare din Afganistan.

Din decembrie anului trecut, toți cei 260 de asistenți personali din autonomie au primit plăți din bugetul Găgăuziei. Din păcate, autoritățile centrale au refuzat să-și îndeplinească obligațiile conform acestui program social și au transferat aceste costuri către autoritățile regionale și locale. 

Găgăuzia este astăzi o regiune unică în Moldova, unde aproape fiecare familie este susținută și primește sprijin de la autoritățile autonomiei, atât din fonduri bugetare, cât și datorită ajutorului filantropilor.

Și aici aș dori să-mi exprim o recunoștință deosebită bunului prieten al Găgăuziei, dl Ilan Șor, pentru atitudinea sa reverentă față de locuitorii noștri, pentru contribuția sa neprețuită la dezvoltarea infrastructurală, socială și culturală a autonomiei. Multe dintre faptele bune ale filantropului - ajutor familiilor numeroase și monoparentale, îngrijirea celor grav bolnavi - sunt îndeplinite de el în mod non public. Suntem sincer recunoscători pentru acest sprijin binefăcător și grija pentru oamenii noștri. 

De asemenea, aș dori să-mi exprim recunoștința față de partenerii noștri de dezvoltare care implementează proiecte importante de infrastructură și de mediu în regiune. Cu sprijinul Lituaniei, se instalează o centrală solară la spitalul raional din Comrat, costul proiectului este de peste jumătate de milion de euro.

Cu sprijinul Republicii Cehă, se implementează un alt proiect la Spitalul raional din Comrat - furnizarea de apă din fântâna proprie; costul tuturor lucrărilor este estimat la 419 mii lei. Totodată, partenerii cehi ne ajută, la eliminarea pesticidelor învechite depozitate încă din epoca sovietică în satul Chirsovo și satul Beșalma. Costul proiectului este de 250 de mii de euro.

Dezvoltarea infrastructurală a Găgăuziei a avut loc și din fonduri bugetare. Dintre proiectele cheie derulate în cadrul programului de investiții de capital, se remarcă în special renovarea majoră a clădirii spălătorii din spitalul raional din Vulcănești, renovarea unității de alimentație în spitalul raional din Ceadîr-Lunga, finalizarea lucrărilor de renovare în Casa de Cultură a comunei Svetlîi, renovarea majoră a centrului socio-sportiv al satului Dezghingea și alte proiecte.

Am alocat peste 30 de milioane de lei pentru reparații majore a acoperișurilor în 17 școli. S-au finalizat lucrări în 16 instituții, în 1 lucrările sunt în curs. 

În anul 2023, cu fonduri din bugetul Găgăuziei, s-a construit un drum de acces în satul Cotovscoe cu o lungime de 1,7 kilometri, investițiile au constituit 9,4 milioane de lei. 

Anul acesta planificăm să reparăm o porțiune de 4 kilometri a drumului dintre Cișmichioi și Etulia și, de asemenea, vom construi o porțiune de 1 kilometru din șoseaua de ocolire din Cazaclia. 

Bugetul Găgăuziei pentru anul curent prevede Fondul de Investiții de Capital în valoare de 15 milioane lei și Fondul Restituirii de contribuții în valoare de 25 milioane lei - aceste fonduri sunt alocate pentru dezvoltarea regională și pentru finanțarea proiectelor locale în fiecare localitate. 

Tot acest timp, noi am muncit bine pentru a promova și populariza limba găgăuză în sfera educațională. Programul de învățământ multilingv este implementat în aproape toate grădinițele și școlile din autonomie. Monitorizarea efectuată în luna mai a acestui an a arătat că 89 la sută dintre absolvenții din grădinițe vorbesc într-o măsură sau alta limba găgăuză.
 
În același timp, rezolvăm și problema cadrelor didactice. Procentul de profesori tineri a crescut în Găgăuzia. Anul acesta, încă 34 de studenți ai Universității de Stat din Comrat care studiază la specialitatea „Limba și literatura găgăuză” au primit burse suplimentare din bugetul autonomiei. 

Anul acesta, pentru prima dată în Găgăuzia, a avut loc în trei orașe ale autonomiei o acțiune de scriere a unui text prin dictare în limba găgăuză. La eveniment au participat 350 de copii și adulți. Iar de ziua limbii noastre materne pe stadionul din Comrat s-a desfășurat un eveniment patriotic de amploare - mii de copii din toate localitățile autonomiei ne-au întins steagul și au cântat imnul Găgăuziei în cor.
În anul trecut de studii, deja 3 840 de elevi au studiat o serie de discipline în limba lor maternă găgăuză. Este cu o treime mai mult decât în perioada precedentă. Discipline precum „Educația artistică” și „Educația tehnologică” sunt predate în întregime în limba găgăuză în clasele I-IV.

Iar profesorii noștri care predau discipline în limba găgăuză primesc un salariu dublu în primii trei ani.

În același timp, ne străduim să sprijinim și să încurajăm copiii care demonstrează un succes deosebit în studii și activități extracurriculare. Programul „Copii talentați” funcționează pentru a identifica și dezvolta talentele elevilor. Am premiat 500 dintre copiii noștri care au luat premii la olimpiade.

Pentru prima dată în Găgăuzia a avut loc competiția „Elevul anului” - aceasta este o platformă excelentă pentru copiii mici și talentați. Noua competiție va deveni anuală.

Am dat start unei noi tradiții minunate - de Ziua Internațională a Profesorului am invitat peste 2 mii de profesori pe stadionul din Comrat pentru a-și exprima recunoștința pentru munca depusă și a premia pe cei mai buni profesori.

Anul acesta s-a dovedit a fi bogat și variat și în domeniul cultural.

Pentru a dezvălui potențialul turistic al autonomiei noastre, la un nivel înalt am organizat Festivalul Național al Covoarelor “GAGAUZ KİLİMNERİ”, Festivalul Vinului “GAGAUZ ȘARAP YORTUSU” și Festivalul dedicat sărbătorii naționale “HEDERLEZ”. Am inclus și orașul Vulcănești în calendarul manifestărilor culturale – aici s-a desfășurat pentru prima dată Festivalul Etno Gastronomic “DOLU SOFRA”. 

Datorită acestor evenimente, zeci de mii de turiști din diferite regiuni ale Moldovei și din străinătate au vizitat Găgăuzia, iar industria turistică a autonomiei a primit un puternic impuls de dezvoltare.
Am început o nouă tradiție minunată - să sărbătorim împreună sărbătorile noastre preferate ca o mare familie găgăuză. În perioada sărbătorilor de Anul Nou, la Comrat a fost deschis principalul brad al țării și Orașul de Crăciun, care a fost vizitat de zeci de mii de copii din toate localitățile Găgăuziei. Pe 8 martie am felicitat femeile noastre dragi cu un concert festiv, iar de 1 Mai am organizat o sărbătoare de familie.

În perioada între 2 și 10 mai, eu împreună cu echipa am pregătit Târgul de Paște pentru toți locuitorii, iar de Ziua Internațională a Copilului au avut loc sărbători de amploare pentru copii în trei orașe ale autonomiei. La Comrat şi Vulcăneşti au avut loc Festivalurile de Prietenie Popoarelor. Totodată, am prezentat tuturor satelor care sărbătoresc Hramul satului un program luminos și bogat de divertisment pentru copii și adulți.  

Pentru îmbunătățirea bazei materiale și tehnice au fost cusute 80 de seturi de costume naționale pentru echipele de creație ale autonomiei și au fost achiziționate 40 de perechi de pantofi în valoare totală de 292 mii lei.

La concursurile la nivel internațional și republican, elevii noștri de la școlile de muzică și artă, copii și colective de creație au ocupat 70 de locuri I, 52 de locuri II, 46 de locuri III și 15 de grand prix. 
În ultimele 12 luni, sportivii au dat multe motive să fie mândri de Găgăuzia. La competițiile internaționale și naționale, sportivii noștri au câștigat 213 medalii, dintre care 57 de aur, 63 de argint, 93 de bronz.

De asemenea, așteptăm confirmarea calificărilor sportivei noastre de haltere Elena Erighina pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Paris.

Suntem mândri de elevii noștri, care au câștigat 42 de premii la olimpiadele la nivel republican și au obținut 9 victorii remarcabile la competițiile naționale de IT.

În același timp, comunitatea noastră științifică a lucrat mult la dezvoltarea studiilor găgăuzelor. Centrul Științific și de Cercetare “Maria Marunevici” a dezvoltat și publicat manuale, dicționare, colecții de lucrări, monografii și cataloage pe tema țeserii covoarelor și a bucătăriei naționale. În total, peste 12000 de publicații au fost publicate în limba găgăuză.

Dragi prieteni! Mandatul meu a început la sfârșitul lunii iulie a anului trecut. În această perioadă am reușit multe, dar mai avem de implementat și mai mult.

Susținerea și încrederea dumneavoastră în Găgăuzia ne dă putere și ne motivează să muncim și mai mult.

Vă promit că toată Găgăuzia se va transforma într-un mare șantier. În acest video puteți vedea doar o parte din proiectele de infrastructură pe care le vom implementa în regiune.

Vom investi în repararea și construcția drumurilor, în crearea de noi zone de recreere și locuri de joacă, în modernizarea grădinițelor, școlilor, spitalelor noastre și a întregii infrastructuri sociale. În același timp, vom dezvolta economia regiunii prin sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, atragerea de investiții și crearea de noi locuri de muncă.

Desigur, cei mai vulnerabili locuitori merită o atenție specială – pensionarii noștri, persoanele cu venituri mici și familiile numeroase. Vom găsi oportunități de a extinde programele existente și de a introduce noi programe de sprijin social.

Iar programul indemnizațiilor lunare în valoare de 2000 de lei va include noi categorii de angajați din sectorul public!

Fiecare familie din autonomie va primi îngrijirea și atenția cuvenită din partea autorităților găgăuze.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время