mobile

mobile

Comitetul Executiv

Informații generale

Drumul spre destinație

Comrat, capitala Găgăuziei, este situată la 100 km sud de Chișinău. Transportul interurban preferat sunt autobuzele obișnuite și taxiurile cu traseu fix.

Puteți să faceți cunoștință cu programul de curselor interurbane pe site-ul autogării.site-ul autogării.

Limbajul comunicării

Gagauzia are trei limbi oficiale: găgăuză, moldovenească și rusă.

Corespondența cu autoritățile, întreprinderile, organizațiile și instituțiile din afara Găgăuziei se realizează în limbile moldovenească și rusă.

Preferințele naționale și lingvistice ale locuitorilor diverselor naționalități nu coincid adesea și diferă prin distribuția bilingvismului și trilingvismului, care variază în funcție de mulți factori și situații.

Limba găgăuză este limba maternă pentru majoritatea populației. Rusa este limba franca și pentru mulți rezidenți ai autonomiei, în special în orașele autonomiei, limba rusă este de fapt limba maternă.

Educația copiilor în autonomie se desfășoară în limba rusă.

Munca pe teritoriul Găgăuziei, inclusiv în sistemul de guvernare, este realizată în limba rusă.

Mass-media în limba rusă prevalează pe teritoriul autonomiei, în timp ce volumul de literatură publicat în limba găgăuză este de asemenea în creștere.

Politica lingvistică a televiziunii găgăuze prevede o cotă egală a emisiunilor în limba rusă, împreună cu celelalte două limbi oficiale de autonomie - găgăuză și moldovenească.

Religia

Majoritatea găgăuzilor din Moldova profesează în prezent ortodoxia.

Strămoșii găgăuzilor, la fel ca toate popoarele turce nomade, erau probabil tengrieni.

Creștinarea (ortodoxia greacă) a unei părți a turcilor balcanici a fost lentă și dureroasă. Până la sfârșitul secolului XX, găgăuzii au păstrat unele rituri păgâne, cum ar fi „Pipiruda” (fluture) - un rit de ploaie inducătoare. Adesea, astfel de rituri erau împletite cu simbolismul creștin și înzestrate cu sens religios creștin.

Înainte de a se muta în Basarabia, găgăuzii din Balcani s-au aderat la bisericile ortodoxe bulgare și grecești. După relocarea unei părți din populația găgăuză de pe teritoriul sudului Dobrogei pe teritoriul Basarabiei, la începutul secolului al XIX-lea, găgăuzii din noul teritoriu, împreună cu ceilalți imigranți, s-au mutat în sânul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время