RU GY RO EN
Găgăuzia
 
Prima Contact Harta
RSS
 
 
 
 
 
Prima / Interviuri / Găgăuzia aspiră spre Europa
Versiune tipar
24.05.2008
Găgăuzia aspiră spre Europa

Republica Moldova în procesul de integrare europeană trebuie să pună un accent deosebit pe dezvoltarea economiei naţionale. Din acest punct de vedere, dezvoltarea economică regională necesită atragerea investiţiilor din exterior. Clar lucru, acest proces trebuie să fie bine gândit şi de lungă durată. În acest context am adresat unor personalităţi publice din Găgăuzia următoarele întrebări: „În opinia Dvs, care sunt problemele ce ţin atragerea investiţilor în regiunea pe care o reprezentaţi? Cum credeţi ce măsuri, în primul rând, trebuie întreprinse pentru ca procesul de atragere a investiţilor să fie mai dinamic şi mai eficient?  În ce ramuri ale economiei regionale este necesar de atras investiţii? Vă propunem în continuare ideile şi sugestiile cititorilor noştri.

 

1. Constantinov Petru, oraşul Comrat, SRL Megalex Com

Intrebarea principală este unde să atragem investiţii! În ce direcţie! Eu consider, că autorităţile regionale şi locale ar trebui să elaboreze un program, în care ar fi stipulate în mod prioritar unde trebuie să se ducă investiţii străine, în ce ramura, ce beneficii le ofer autoritătile, obligaţiile investitorului. Totul trebuie să fie foarte clar. În al doilea rând, cum să atragem investiţii, dacă noi nici nu avem infrastructura necesară. Noi nu avem nici măcar drumuri!  Mai întâi trebuie să creem toate aceste condiţii şi după aceasta investitorii vor veni singuri în Găgăuzia.

 

2. Frolov Iurie, Şeful Inspectoratul Fiscal al UTA Gagauzia

Eu cred, că noi trebuie să activizăm toate eforturile noastre şi să lucrăm, ca să atragem mai multe investiţii din exterior. Pentru că investiţiile străine nu înseamnă numai bani, pe care investitorii îi investesc în economia regională, şi nu numai locuri noi de muncă, dar şi tehnologii noi, idei noi, mecanizme noi de administrare a afacerilor.

Noi trebuie să reînnoim şi să atragem investiţii în aşa sectoare ca zootehnie, fitotehnie. Noi aveam întreprinderi semnificative în regiune, care au fost distruse. Foarte important este să atragem investiţii în industria prelucrătoare. Noi deja am obţinut nişte rezultate destul de bune în această direcţie: Întreprinderi de textil cu capital turcesc, vinării. Noi avem multe întreprinderi de vinificaţie care au nevoie de butelii. Noi putem să atragem investiţii în construcţia unei fabricii de sticlă, care ar avea şi o piaţă de desfacere mare pe loc.

Dar în procesul atragerii investiţiilor sunt şi probleme mari, care trebuie să fie soluţionate cât de repede posibil. O problemă mare este instabilitatea politică. Pentru investitori asta înseamnă un risc enorm. În afară de aceasta, noi încă nu suntem gata pentru programe investiţionale pe care le propun investitorii. Noi n-avem destule braţe de muncă calitative, care ar acoperi necesităţile investitorului, n-avem materia primă în cantităţi necesare, n-avem infrastructura necesară... şi multe alte probleme.

 

3. Florica Victor, directorul executiv ÎM „Cazaiac-Vin”S.A.

În procesul de atragere a investiţiilor, Găgăuzia deja s-a ciocnit cu o serie de probleme serioase. Una din aceste probleme este lipsa de informaţii generale despre Găgăuzia, atât la Chişinău, cât şi peste hotarele ţării. Pentru mulţi investitori străini chiar şi aşezarea geografică a Găgăuziei este o pată albă. Nu există informaţii despre căile de acces spre Găgăuzia. Am în vedere atât drumurile naţionale care leagă Găgăuzia cu Chişinăul, cât şi accesul din partea Ucrainei şi din partea României. În plus, o problemă serioasă este şi infrastructura regiunii. Cred că drumurile deteriorate este principala problemă. După care urmează problema lipsei de apă calitativă pentru consum. Lipsa hotelurilor şi restaurantelor care să satisfacă cerinţele investitorilor străini, la fel este o problemă. În opinia mea, imaginea pozitivă a Găgăuziei trebuie promovată prin crearea unei web-pagine despre regiune, a unui film despre regiune, destinat inclusiv şi investitorilor străini. La fel, cred că o idee rezonabilă ar fi alcătuirea unui prospect investiţional, care să includă o descriere detaliată a tuturor aspectelor regionale ale Găgăuziei, legate de procesul de atragere a investiţiilor. În opinia mea, investiţiile ar trebuie de atras în aşa domenii ale economiei regionale, cum sunt agricultura şi industria de prelucrare a produselor agricole. Ulterior, probabil s-ar putea atrage investiţii şi în dezvoltarea turismului rural şi turismului cultural, dar cu condţia că va fi renovată infrastructura tehnică şi socială.  

 

4. Caraseni Demian, primarul s. Congaz

Pentru a atrage investiţii în Găgăuzia, trebuie să creem condiţii foarte atrăgătoare şi transparente pentru investitorii străini, şi să le arătăm investitorilor beneficiile, care le oferim. Trebuie să elaborăm propuneri şi proiecte investiţionale concrete. O problemă, care trebuie să fie soluţionată, ţine de stabilitatea politică. Este foarte important, ca investitorii să aibă încredere în această regiune. Trebuie să terminăm cu “opoziţia” aceasta între Comitetul executiv şi Adunarea Generală, între autorităţile regionale şi centrale. Trebuie să construim un dialog “sănătos” şi constructiv cu autorităţile centrale. Numai în aceste condiţii investitorii străini vor investi în dezvoltarea autonomiei. Investiţii străine trebuie să direcţionăm pentru dezvoltarea industriei prelucratoare şi industriei din domeniul tehnologiilor înalte.

 

5. Constantinov Gheorgii, Preşedintele raionului Comrat

Ca să atragem investiţii din exterior trebuie să creăm condiţii necesare în Autonomie pentru investitorii străini şi locali. Trebuie să fie foarte clare drepturile şi obligaţiile a fiecărei parte, atât pentru investitori, cât şi pentru autorităţi. Investiţiile vin numai unde este stabilitate. Dar în Gagauzia încă nu se simte linişte. Se simte o mare instabilitate politică, care numai îi sperie pe investitori, pentru că ei trebuie să fie siguri, că mâine cu investiţiile lor nu se va întâmpla nimic, şi nu se va schimba brusc legislaţia. Comitetul executiv se află mereu în opoziţie cu Adunarea generală, Găgăuzia se confruntă cu autorităţile centrale. La mine nu demult a venit un investitor turc, care a început să plângă că a pierdut totul. A deschis o afacere în Găgăuzia împreună cu nişte antreprenori locali din autonomie, si ei l-au jefuit pe acest turc. El a pierdut totul, dar autorităţile nici nu l-au ajutat. Asta se numesc riscuri! Când tu investeşti şi eşti sigur că mâine totul o să fie bine.

 

6. Tauşamji Constantin, decanul facultăţii de economie, Universitatea de Stat din Comrat

Eu am menţionat mai anterior, că economia autonomiei trebuie să fie îndreptată spre investiţii. Noi trebuie să creăm toate condiţiile ca investitorii străini să investească în această regiune. Problema principală a Găgăuziei este lipsa stabilităţii în politică. Întotdeauna Găgăuzia a fost în mijlocul perturbărilor politice, de care se tem investitorii străini. Ei deja n-au încredere în Găgăuzia. Ei nu cred, că mâine în autonomie totul o să fie liniştit şi nu va fi demisionat Başcanul, sau primarul. Întotdeauna se vede lupta între Comitetul Executiv şi Adunarea populară, între autorităţile regionale şi cele centrale. Fără stabilitate nici un investitor străin nu va investi în această regiune. Nu trebuie să uităm, că noi putem să adoptăm legi proprii, legi regionale, prin care putem să oferim investitorilor străini mai multe facilităţi. În ce ramuri să atragem investiţii? Eu cred că nu trebuie să divizăm aceste ramuri, în mai puţin sau mai mult prioritare. Trebuie să dezvoltăm atât agricultura, cât şi industria prelucrătoare, infrastructura... 

 

7. Topciu Ilia, Şeful Departamentului Agricultură

După cum eu deja am menţionat anterior, anul trecut în Găgăuzia a avut loc un forum investiţional internaţional. Este primul forum investiţional care a avut loc în autonomie, şi care a adunat delegaţii din mai multe ţări, şi investitori străini, care au fost interesaţi de avantajele pe care le oferă Găgăuzia pentru investitori. Una din probleme, cu care se confruntă Găgăuzia în procesul de atragere a investiţiilor, este lipsa forţei de muncă. Pentru că majoritatea populaţiei active acum este plecată la lucru peste hotar. Această problemă foarte clar se resimte în domeniul agriculturii. Chiar dacă oamenii se vor întoarce de peste hotare, ei nu vor mai vrea să lucreze la pământ. În privinţa proiectului legii care ar permite investitorilor străini să cumpere pământ, este o întrebare foarte dificilă... Chiar dacă va fi adoptată o astfel de lege, ea trebuie foarte clar să stipuleze drepturile şi obligaţiile investitorului, pentru că efectul din această lege poate fi atât pozitiv, cât şi negativ. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, noi am devenit practic vecini cu UE. Eu cred, că noi trebuie să activizăm eforturile noastre pentru semnarea unor acorduri reciproce de colaborare cu unele din regiuni a UE. Asta ar ajuta dezvoltării socio-economice atât în regiune, cât şi în ţară.

 

8. Cernev Serghei, preşedintele raionului Vulcăneşti

În primul rând, trebuie de atras investiţii în agricultură. Mă refer la dezvoltarea vinificaţiei care în zona noastră climaterică, este cea mai potrivită ramură a agriculturii. Tot în acest context, ar fi bine de atras investiţii în industria de prelucrare a produselor agricole, în industria de producere a materialelor de construcţie, acest lucru ar da posibilitate să se deschidă multe locuri de muncă plătite bine şi ar stopa migrarea gastarbaiţilor. Dar în procesul de atragere a investiţiilor, atât în raionul Vulcăneşti, cât şi în toată Găgăuzia, ar putea să se ciocnească cu o serie de probleme foare serioase. Mai întâi de toate, este vorba de lipsa de informaţie despre Găgăuzia, despre potenţialul ei şi despre ramurile unde s-ar putea de investit. O altă problemă, la fel de complicată este infrastructura. Mă refer la drumuri. Drumurile în Găgăuzia sunt într-o stare foarte proastă. Nici nu se repară drumurile existente, nici nu se construiesc drumuri asfaltate noi. La fel o problemă constituie şi aprovizionarea cu apă calitativă a localităţilor din Găgăuzia. În agricultură lipsesc totalmente sistemele de irigare, fără de care nu poate fi nici vorbă de dezvoltarea legumiculturii. În aceste condiţii, este un lux să ne mai referim la hoteluri şi restaurante calitative care să corespundă tuturor normelor. Dacă nu vor fi rezolvate toate problemele menţionate, Găgăuzia în timpul apropiat nu poate nici pe departe, să spere la  atragerea de nişte investiţii serioase în economia regională.

 

9. Cerveni Gheorghii, directorul Zonei Economice Libere din Vulcăneşti

O problemă complicată este lipsa informaţiei despre Găgăuzia, despre potenţialul ei. În acest context, ar fi bine să se creeze un ghid al investitorului, în care să fie descrise foarte minuţios domeniile atractive pentru investiţii. O altă problemă complicată, legată de atragerea investiţiilor este infrastructura. Mă refer atât la infrastructura tehnică, cât şi la infrastructura socială. Dacă vorbim despre drumuri, atunci trebuie să menţionez că drumurile care există, nu se renovează de mai mulţi ani în şir. Chiar drumurile naţionale se află într-o stare foarte deplorabilă. Dacă unele segmente s-au păstrat în stare bună, atunci altele necesită o reparaţie capitală. Dacă ne referim la drumurile regionale sau cele locale, atunci ele se află într-o stare şi mai proastă. Nici măcar drumurile în varianta albă nu se repara. În opinia mea, orce investitor străin care va veni pentru prima dată în Găgăuzia şi va călători pe drumurile noastre, probabil aceasta vă fi şi ultima lui vizită, deoarece nici într-o ţară din Europa nu mai există astfel de drumuri. Dacă ne referim la infrastructura socială, atunci trebuie să menţionez că în Găgăuzia lipsesc hoteluri, restaurante şi cafenele care să corespundă anumitor standarde de calitate. Dacă în oraşul Comrat funcţionează două restaurante de calitate, atunci hotelul este în stil sovietic care de mult timp nu a mai fost renovat şi mobiltat după toate cerinţele de rigoare. Toate aceste aspecte descrise de mine, cu lux de amănunte, nici pe departe nu pot să contribuie la procesul de atragere a investiţiilor.
 
Prima / Interviuri / Găgăuzia aspiră spre Europa
 
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax   +373 298 2-20-34
  Email: bashkanat@mail.ru  
 
Adresa:
 
 
       
 
 
Despre Găgăuzia  |  SLPA  |  Ştiri  |  Oficiul Dezvoltării Economice Locale  |  Sfera socială  |  Populaţia Găgăuziei  |  Economia Regiunii  |  Ghidul Investitorului  |  Organele Administraţiei Publice  |  Contacte
 
 
Vizitatori: 3238409
Copyright © 2019 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
O soluţie Brand.md